Waarom is mondhygiëne zo belangrijk?

De mond is een complexe omgeving met veel bacteriën. Deze bacteriën zijn niet per se slecht, totdat zij zich binden. Zeker het tandvlees, waarin de tanden zijn gehecht aan het kaakbot, is een gevoelige plek voor bacteriën.

Door goed te poetsen voorkomen we dat bacteriën zich binden aan het tandvlees. Doen we dat niet, is de kans groot dat de bacteriën ontstoken tandvlees (gingivitis) veroorzaken. Dit is goed te herkennen aan bloedend tandvlees na het poetsen of flossen. Gingivitis leidt nog niet gelijk tot grote problemen. Het is wel belangrijk om deze kleine ontstekingen tijdig te genezen zodat dit zich niet ontwikkelt tot de aandoening “parodontitis”.

Parodontitis kan het kaakbot aantasten waardoor kaakbot verdwijnt. Kaakbot wat is weggetrokken komt niet meer terug, daardoor is er minder houvast voor de tand of kies. Deze verminderde houvast kan zorgen voor één of meerdere loszittende tand(en).
Door het aangetaste tandvlees en kaakbot kunnen bacteriën gemakkelijker in de bloedbaan terecht komen, wat mogelijk risico vormt voor het verergeren van andere vervelende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Wanneer de mond gezond is, kunnen we de algehele gezondheid dus beter op peil houden.

Hoe herken ik problemen met mijn tandvlees?

Symptomen van (kleine) ontstekingen zijn gemakkelijk te herkennen. Maakt u zich geen zorgen als u een van deze symptomen herkent, want de kans is groot dat dit goed op te lossen is.

  • Bloedend tandvlees na het poetsen of flossen (dit kan een klein plekje zijn of op meerdere plekken)
  • Een droge mond
  • Stinkende adem
 

Helaas is het lastig om zelf te onderzoeken of men parodontitis heeft zonder een goed onderzoek door een mondhygiënist. Pijnklachten komen meestal niet voor. Toch kan er, niet zichtbaar voor het oog, onder het tandvlees kaakbot worden aangetast. Soms kan men wel zien dat tandvlees wat dikker en roder is in een verder gevorderd stadium.

Jammer genoeg is dit nog steeds een onderbelicht probleem in de medische wereld. Gelukkig zijn de klachten wel goed op te lossen en is het mogelijk om snel actie te ondernemen!

Een goede voorlichting en preventie van problemen met de mondhygiëne zijn een van de speerpunten van Mondzorgkliniek Molaar. Laat u informeren door onze mondhygiënist of een van onze tandartsen.

Wilt u meer informatie? Bel dan naar 0166 – 653366 of stuur ons een e-mail naar info@mondzorgkliniekmolaar.nl!

Mondhygiëne bij kinderen- jeugd

Gewoon gaaf! is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar om gaatjes in het gebit te voorkomen, Deze methode wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Het is belangrijk om vanaf jongs af aan goede (poets)gewoontes aan te leren. We begeleiden dit door voorlichting te geven maar daarnaast ook poetsinstructies. 
De voorlichting gaat niet alleen over het schoonmaken van het gebit, maar ook eet- en drinkgewoontes. 

Door aandacht en begeleiding bij kinderen worden problemen nu en op latere leeftijd voorkomen. 

Preventieproject Nono van Gewoon Gaaf | Volledig vergoede preventie kindertandheelkunde | Mondzorgkliniek Molaar