Wist u dat de mondgezondheid van grote invloed is op de algehele gezondheid?

De mond is een complexe omgeving met veel bacteriën. Deze bacteriën zijn niet per se slecht, totdat zij zich binden. Zeker het tandvlees, waarin de tanden zijn gehecht aan het kaakbot, is een gevoelige plek voor bacteriën.

Door goed te poetsen voorkomen we dat bacteriën zich binden aan het tandvlees. Doen we dat niet, is de kans groot dat de bacteriën zich uitten in ontstoken tandvlees (gingivits). Dit is goed te herkennen aan bloedend tandvlees na het poetsen of flossen. Op zich is dat niet heel erg en waarschijnlijk herkenbaar voor veel mensen. Echter, is het zaak om deze kleine ontstekingen tijdig te genezen zodat dit zich niet ontwikkelt tot de aandoening "parodontitis".

Parodontitis kan het kaakbot aantasten. Eenmaal weg, komt het aangetaste kaakbot niet meer terug, wat vaak resulteert in tanden die niet meer zo vast zitten. Door het aangetaste tandvlees en kaakbot kunnen bacteriën gemakkelijker in de bloedbaan terecht komen, wat mogelijk risico vormt voor het verergeren van andere vervelende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Wanneer de mond gezond is, kunnen we de algehele gezondheid dus beter op peil houden.

Hoe herken ik problemen met mijn tandvlees?

Symptomen van (kleine) ontstekingen zijn gemakkelijk te herkennen. Maakt u zich geen zorgen als u een van deze symptomen herkent, want de kans is groot dat dit goed op te lossen is.

  • Bloedend tandvlees na het poetsen of flossen (dit kan een klein plekje zijn of op meerdere plekken)
  • Een droge mond
  • Stinkende adem

Helaas is het lastig om zelf te onderzoeken of men parodontitis heeft zonder een goed onderzoek door een mondhygiënist. Pijnklachten komen meestal niet voor. Toch kan er, niet zichtbaar voor het oog, onder het tandvlees kaakbot worden aangetast. Soms kan men wel zien dat tandvlees wat dikker en roder is in een verder gevorderd stadium.

Jammer genoeg is dit nog steeds een onderbelicht probleem in de medische wereld. Gelukkig zijn de klachten wel goed op te lossen en is het mogelijk om snel actie te ondernemen!

Een goede voorlichting en preventie van problemen met de mondhygiëne zijn een van de speerpunten van Mondzorgkliniek Molaar. Laat u informeren door onze mondhygiënist of een van onze tandartsen.

Wilt u meer informatie? Bel dan naar 0166 - 653366 of stuur ons een e-mail naar info@mondzorgkliniekmolaar.nl!

Websiteinstellingen
Facebook Instagram
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg